divendres, de desembre 23, 2005

Memeleo



Imatge: Operation Torch: Les tropes arriben a les platges.

Fa uns dies vaig llegir al bloc de la Unmei la proposta (que ella havia agafat del Giorgio, aquest de l' Ainalma, aquesta de l' Awake, i així) de fer-hi un 'memeleo': agafar el llibre que estigues llegint actualment, obrir-lo per la pàgina 23 i copiar-n'hi el cinquè paràgraf a partir del primer que estigués complet.

Doncs bé, seré jo hui una baula més de la cadena i hi afegiré el text del llibre de memòries del general George S. Patton Jr., War As I Knew It (ISBN: 0-395-73529-7), però vos haig de dir que la pàgina escollida no és precisament de les més interessants del llibre, ja que hi reflecteix una conversa que va tenir-hi sobre política regional amb el Gran Visir del Soldà del Marroc un mes després del desembarcament nordamericà ('Operation Torch').

La veritat és que n'hi ha tant de més interessants com de més entretingudes, però mira, aquesta és la pàgina que ha tocat i no val la pena de fer-hi trampa, així que ací teniu la meua contribució al memeleo:

Lunch with General Noguès, Rabat, Morocco
Headquarters Western Task Force
December 8, 1942

(...)
I then told him that it was very important for me to know what was going on in Spanish Morocco, and that I knew that he and the Sultan had better information on what went on there than anyone else. The Grand Vizier replied that there were certain natives living in Spanish Morocco, miscalled Arabs, who were always the cause of trouble, and that the Sultan would make it his special task to keep me informed of what these miscreants and their Spanish masters were planning, and that such information would be given me as if I were a member of the family.
(...)
Un altre dia, però, ja n'hi posaré algun passatge més interessant, que no tot el llibre és així; de fet, cal recordar que Patton, tot comandant el 3er Exèrcit dels EUA a partir de la primavera de 1944, va conseguir-hi uns èxits impressionants, no superats ni tan sols per l'alemany Erwin Rommel. El president Roosevelt el considerava "our greatest fighting general"; i ell, Patton, deia que
War is the only place where a man really lives
i resava així pels seus enemics:
May God have mercy upon my enemies; they will need it.