dissabte, de desembre 17, 2005

El somriure de Mona Lisa




Imatge: Mona Lisa, de Leonardo Da Vinci (c.1503-1507)

Ja podeu estar tranquils tots aquells que de sempre heu estat desficiosos amb el misteriós somriure de la Mona Lisa de Leonardo: exactament, aquesta mostra un 83% de felicitat, un 9% de disgust, un 6% de por i un 2% d'enuig.

Segons la BBC, així ho revela l'estudi realitzat per la Universitat d'Amsterdam mitjançant un programari de reconeixement d'emocions creat per la Universitat d'Illinois (EUA), que compara les expressions facials femenines amb les d'una expressió 'neutra', que és la mitjana treta d'una base de dades.

A més, i fa gairebé dos anys, la mateixa BBC es feia ressò a les seues pàgines de l'estudi de Margaret Livingstone, professora de la Universitat de Harvard, la qual concloïa que, degut a la manera com l'ull humà processa la informació visual, el somriure de Mona Lisa només pot ser observat indirectament a través de la nostra visió perifèrica, i que, si l'observem directament, desapareix.

Pel que sembla, la visió directa s'utilitza per a captar amb nitidesa els detalls, mentre que la visió perifèrica se n'encarrega de l'aspecte general, més desdibuixat, i de les ombres; el somriure de Mona Lisa queda molt difuminat i per això només podem percebre'l bé de manera indirecta, tècnica que van emprar també els modernistes en llurs obres.



[A través de: 20 Minutos]

4 Comentaris:

Blogger Belart ha escrit...

83% de felicitat? Mmmm, això no crec que sigui possible ni en el millor dels casos. Potser volia dir 83% de no infelicitat, que no és el mateix.

18 de desembre, 2005 09:49  
Anonymous Anònim ha escrit...

Doncs jo no crec que s'haja aclarit el misteri, perquè ara falta esbrinar què hi ha al darrere d'un 83% de felicitat, un 9% de disgust, un 6% de por i un 2% d'enuig. Per exemple jo diria que el 9% de disgust és degut a haver d'estar hores i hores de model, i el 6% de por i el 2% d'enuig són causats pel mal geni del mestre, que la devia escridassar quan movia un dit del peu. Pel que fa al 83% de felicitat, potser es deu al seu marit, si feia honor al seu congnom (del Giocondo)o potser va ser el mateix mestre que la va posar en estat de felicitat abans de començar a pintar-la. Vés a saber!
També continua sent un misteri que el mateix somriure aparega en altres obres de Leonardo. És que totes les seues models tenien els mateixos sentiments?

18 de desembre, 2005 13:08  
Anonymous Anònim ha escrit...

La Pia Almoina també ha triat aquest tema per fer el seu ultim post. Per si no ho sabies, doncs allà va: lacantinadelsencants.blocat.com

18 de desembre, 2005 16:46  
Blogger èlsinor ha escrit...

Un bloc molt interessant que no coneixia, myrddin; gràcies per l'apunt.

18 de desembre, 2005 17:23  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home