dissabte, de març 18, 2006

Soroll festiu

(c) Èlsinor, 2006






Imatge: © Masclets amb Correus al fons, per Èlsinor (2006)

Dijous vaig estar a la mascletà de la Plaça de l'Ajuntament, la més important de tota València, i si no hi he tornat més vegades és per evitar-me la gran gentada que hi ha sempre, i més quan arriba el cap de setmana i hi vénen tots els turistes, tant estrangers com de la resta de l'Estat.

La mascletà s'ha de viure com més prop millor per a entendre-la, tot sentint l'olor acre de la pólvora i les explosions fent tremolar el terra als teus peus i retrunyint a les teues oïdes en onades rítmiques, amb tot el teu cos com a caixa de ressonància.

I, quan acaba després de cinc intensos minuts de vaivé sonor, intensifica i estimula el teu record de l'experiència viscuda el fet de començar a sentir en la llunyania, ara ací ara allà, les mascletaes que van succeïnt-se en els diferents barris de València i que taquen el cel amb marques blanquinoses de fum.

(Segueix)

(c) Èlsinor, 2006


Imatge: © L'Ajuntament entre el fum de la pólvora, per Èlsinor (2006)

La festa, ací, és un colorit espectacle visual amb banderoles pertot arreu, falles gairebé a cada cantó, la cavalcada del ninot, desfilada de totes les comissions falleres per a fer-li una ofrena floral a la Mare de Déu dels Desemparats, i castells de focs artificials a mitjanit.

Més encara, però, que tot això, és sorollosa: despertaes cada matí amb coets i banda de música, mascletaes a migdia, tant a la Plaça de l'Ajuntament com als diferents barris, i ball al carrer per la nit. I petards pertot arreu i a tot hora: carcasses, coets, traques, masclets, piuletes, trons de bac..., el que siga.

La festa no s'entèn sense tot eixe xivarri, i, si no n'hi ha, és que no és festa; i de veritat que em sent molt estrany si estic en algun lloc en festes i no hi sent cap d'aquests familiars i festius sorolls...


7 Comentaris:

Blogger Pedra Lletraferida ha escrit...

Un altre coseta que no he entès sobre les festes. En un reportatge a la televisió sobre els preparatius de les dames falleres majors, s'ha vist a la infantil lluïnt -mai més ben dit- un trocet de cinta amb la bandera de València, i tota la resta, amb la bandera d'Espanya. No m'hi havia fixat mai, i voldria sapiguer si sempre ha estat així. Mercès!

19 de març, 2006 01:43  
Blogger èlsinor ha escrit...

Doncs no sé què dir-te. Seria qüestió de preguntar-li-ho a un expert o de veure-hi fotografies antigues, però a mi, com sóc un malpensat, em sembla que la innovació ha sigut la d'afegir-hi la bandera de València, sobretot perquè no crec jo que el franquisme ho permetera en la seua època, almenys en les falleres majors.

19 de març, 2006 19:37  
Blogger èlsinor ha escrit...

Mira, ací he trobat la foto d'una fallera major de l'any 1931.

19 de març, 2006 20:25  
Anonymous Anònim ha escrit...

I no n'has trobat cap del 1932...
amb la bandera republicana?

La Pedra no coneix l'himne valencià?
Diu "Para ofrendar nuevas glorias a España, esta región supo luchar...

Doncs ja està tot dit, no?

19 de març, 2006 20:55  
Blogger èlsinor ha escrit...

Sí; fins i tot van canviar l'escut del Valencia C.F. afegint-hi el blau, que fins aleshores (a principis de la democràcia) no havia estat.

19 de març, 2006 21:23  
Blogger Pedra Lletraferida ha escrit...

Fabullus: en tinc coneixença del preciós himne de València. El que no en tenia constància és d'aquesta bogeria per posar al capdamunt de tot la bandera d'Espanya. Compte, no estic dient que no hi siga. El que dic és que no entenc com, siguent unes festes de la ciutat, la bandera del país ha de ser la predominant. No sé perqué m'enrollo jo ara, si crec que se m'ha entès perfectament... o no?... ;)

20 de març, 2006 02:24  
Blogger èlsinor ha escrit...

pedra, espere que això de 'preciós himne' ho digues per la música i no pas per la lletra... :D

20 de març, 2006 21:29  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home