dijous, de gener 19, 2006

...i els mitjans.





nofumadores.org

Buscador d'oci sense fums

"Ley de medidas sanitarias frente al tabaquismo y reguladora de la venta, el suministro, el consumo y la publicidad de los productos del tabaco. De 26 de Diciembre de 2005."

Instruccions per fer denúncies

Carta a la Ministra de Sanitat:


Sra. Dª. Elena Salgado
Ministra de Sanidad
Pº del Prado, 18-20.
28014 Madrid

Benvolguda Sra. Ministra:

Entre els diversos problemes que us han llegat els vostres predecessors en el càrrec, la lluita contra el tabaquisme a Espanya ocupa un lloc molt destacat.

(Segueix)


Els sotasignants volem manifestar certa satisfacció per la nova llei que el vostre ministeri ha preparat sobre aquesta greu qüestió de salut pública. Al mateix temps, però, us transmetem la nostra inquietud perquè la llei no protegeixi com cal els no fumadors. Ens indigna, per exemple, que es discrimini els empleats del sector de l'hosteleria, que seguiran éssent fumadors forçosos en el seu àmbit laboral. I, incomprensiblement, si es permet fumar als locals d'oci, es continuarà deixant en l'oblit el fumador passiu més indefens de tots: l'encara no nascut.

L'argument segons el qual els fumadors són els salvadors de la indústria de l'hosteleria ja ha estat tan superat per l'experiència d'altres ciutats i païssos on regeix la prohibició de fumar, que ni tan sols la indústria tabaquera l'invoca. Ans al contrari, més i més països estan prohibint fumar en llocs públics d'esbarjo. ¿Serà Espanya un dels últims en adoptar aquesta interdicció?

Ens preocupa especialment que el govern del que formeu part no consideri un proper increment radical del preu del tabac a Espanya, una mesura que ha donat resultats positius en la lliuta contra el tabaquisme. No hi ha raons d'interès públic perquè els nostres preus no s'equiparin als de França, el Regne Unit o Suècia.

Per últim, no podem amagar el nostre escepticisme respecte a l'eficàcia de la llei, si no va acompanyada de mesures contundents per garantir-ne el compliment. Estareu d'acord amb nosaltres que fa vergonya la vulneració generalitzada de la normativa, tant estatal com autonòmica, que regula el consum públic del tabac, la qual cosa no ens permet tenir massa esperances en la nova norma, llevat que s'arbitrin mesures adequades per evitar que sigui constantment infringida, com l'increment de la plantilla d'inspectors, del nombre i freqüència de les inspeccions, i de la quantia de les multes.

En resum, amb aquesta carta els sotasignants reivindiquem el dret a viure sense fum de tabac, un producte considerat d'alt risc per a la salut. El deformat concepte "com que no hi ha prohibició, puc fumar" no és acceptable. La regla ha de ser la contrària: "com que no hi ha indicació que es pugui fumar, no puc fumar". No volem ni eliminar el tabac ni prohibir els fumadors que fumin, però sí exigim que el seu dret a fumar no s'exerceixi assetjant-nos i atemptant contra la salut dels altres.

Reivindiquem que defenseu el nostre dret a viure sense fum de tabac, i ens acollim a la Constitució Espanyola, que, quan enumera els drets fonamentals i les llibertats públiques en el capítol II del seu títol I, disposa que "tothom té dret a la vida i a la integritat física i moral" (article 15). I, ja en el capítol III, l'article 43 reconeix "el dret a la protecció de la salut" (paràgraf 1er) i afirma que "correspon als poders públics organitzar i tutelar la salut pública a través de mesures preventives i a través de les prestacions i dels serveis necessaris" (paràgraf 2on).

L'esgarrifosa xifra de 56.000 morts pel tabac a Espanya, dels quals uns 700 són fumadors passius, exigeix que hom actuï, d'una vegada per totes, en conseqüència.


Signa-la!