dijous, de març 15, 2007

Les idus de març


Així, doncs, per tal que August no fos nat de sement mortal, calia que Cèsar esdevingués déu...I tot just això havia dit Júpiter, que la nutrícia Venus es va presentar al bell mig de la seu del senat sense que ningú la veiés i va arrabassar del cos la recent ànima del seu Cèsar i, no permetent que es disolgués en l'aire, la va enlairar fins als estels del cel. (Ovidi, Metamorfosis XV, vv.760-846)


I
hui, 15 de març, n'és l'aniversari, de l'assassinat de Cèsar, un dia com aquest de l'any 44 a.C., i l'alexandrí Kavafis (1863-1933) ens ho recorda en un poema traduït per Alexis E. Solà i que és alhora un advertiment i un càntic vetllat a les bondats de l'auream mediocritatem:

IDUS DE MARÇ
Tem les grandeses, ànima
I les teves ambicions, si vèncer-les
no pots, segueix-les, dubtosa i assenyada.
I com més endavant vagis,
més caldrà que estiguis atenta i vigilant.
(...)

I, ja posats en recordatoris, aquest és també el post que en fa 700...

Etiquetes de comentaris: , , , ,

4 Comentaris:

Blogger nimue ha escrit...

sempre vigilant... ;)

felicitats per tants post interessants!
i que no siga res la setmaneta fallera! :)

16 de març, 2007 07:20  
Blogger èlsinor ha escrit...

Moltes gràcies :)
I pel que fa a la setmana fallera, hui ja n'he tingut el primer tast: tot i tindre tancada la porta del menjador per a no sentir els sorolls del carrer, encara m'han arribat al dormitori els esclats dels coets de la despertà... :(

16 de març, 2007 10:05  
Blogger Pedra Lletraferida ha escrit...

Anem a pam, company de tasques blogueres... =)
En primer lloc, ja sé on no he d'anar (i menys pels "Idus de Març") si el que vull és tot el contrari del que aixopluga Mart (el déu de la guerra?, ja em corregiràs!), és a dir, pau, silenci i descans relaxat... =)
I en segon lloc i ja per acabar, felicitats per tantes carreres blogueres... Has arribat més lluny que l'Alonso, Mestre!... =)

Salutacions cordials!

P.S.: Acabo d'arribar de guaitar volums a la llibreria, i n'he clixat un de recent sobre (precisament!) Juli Cèsar. Com que no n'he près nota, en quant ho hagi fet te'n passo les dades. Crec que et pot interessar tant com a mi!.

16 de març, 2007 14:15  
Blogger èlsinor ha escrit...

Gràcies per les felicitacions, tot i que una mica exagerades, pedra, i sí, no t'equivoques en considerar Mart com el déu de la guerra romà, semblant al grec Ares.
I ja em passaràs aqueixes dades, a vore si el llibre és tan interessant com sembla :)

16 de març, 2007 19:39  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home