dimecres, de gener 17, 2007

Aniversari





Imatge: August i Lívia a la sèrie de la BBC "Jo, Claudi".


Tal dia com hui del 38 aC es casaven Gaius Juli Cèsar Octavià, honorat més tard amb el títol d'August i que aleshores molt humilment es feia dir simplement 'Cèsar' com el seu pare adoptiu o 'el fill del déu', i Lívia Drusil·la, a la que potser recordareu com 'Lívia', la roïna de la sèrie de la BBC "Jo, Claudi", basada en la novel·la homònima de Robert Graves.

A banda de ser una unió que va fer que la nostra història siga com és ara, amb l'accés al poder imperial dels membres de l'antiga i aristocràtica família Clàudia --molts dels quals ja havien donat bones mostres de desequilibri mental en el passat-- per davant dels de la Júlia, en el seu temps aquest enllaç va constituir tot un escàndol.

I és que Octavià va conéixer Lívia quan aquesta encara estava casada amb un dels seus enemics, antic general de Cèsar que s'havia passat al bàndol dels seus assassins a la mort d'aquell, i no només tenia un fill d'ell, sinó que n'estava esperant un altre; Octavià, que també estava casat, es va divorciar de la seua dona el mateix dia del naixement de la seua única filla i va obligar Lívia a divorciar-se també del seu marit.

(Segueix)

Però és que, a més, i sense respectar cap dels terminis que imposava la tradició, no van esperar ni tres mesos per a casar-se, tot just tres dies després del naixement del xiquet ----Drus, pare del futur emperador Claudi-- del seu marit anterior, l'altre fill del qual, Tiberi, seria el successor d'August al tron imperial. Per tal d'apaivagar un poc la cosa, Octavià va fer que Drus fóra declarat fill biològic seu.

Tot i que segurament hi van comptar --i força!-- els motius polítics i que August va ser tota la seua vida un faldiller a qui li agradaven sobretot les jovenetes, diu un historiador romà que Lívia va ser l'única a qui va estimar de veritat: Liuiam Drusillam...dilexitque et probauit unice ac perseveranter (és a dir, "i Lívia Drusil·la fou l'única a qui va estimar i apreciar amb constància": Suet. 62), i no aniria molt desencaminat si tenim en compte que aquest matrimoni va durar fins la seua mort, cinquanta-un anys després...i això que la pròpia Lívia no només coneixia l'afecció del seu espòs sinó que sovint era ella qui li proporcionava joves verges (Suet.71)!

Clar que així Lívia també va aconseguir un terç de la fortuna d'August a la seua mort, i, cosa més preada, l'Imperi per al seu fill Tiberi, però tampoc no cal perdre de vista que eren uns altres temps i la larva semítica no havia esdevingut encara el cuc que durant dos mil·lennis corcaria la joie de vivre de la Humanitat...



RETRATS D'AUGUST I LÍVIA

August i Lívia (amb Neró) en un sardònix de mitjan s.I d.C.(Saint-Petersburg, The State Hermitage Museum):


Cap de Lívia en marbre, de la segona dècada del s.I d.C. (Copenhagen, New Carlsberg Glyptotek):


Cap d'August en marbre, d'entre el 27 a.C. - 14 d.C. (Baltimore (USA), the Walters Art Museum):



Etiquetes de comentaris: ,

2 Comentaris:

Blogger nimue ha escrit...

això sí que és un culebrot interessant!

18 de gener, 2007 14:14  
Blogger èlsinor ha escrit...

La veritat és que ho té tot: amor, sexe, les turbulències de la política i la incertesa i perills del camí a seguir...

18 de gener, 2007 18:43  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home