dimecres, d’octubre 04, 2006

Sota la llei de Bush

Vinyeta de Tony Auth per al The New York Times (01/10/2006)

(Pedestal: Llei de la tortura)
Espectador: Pensava que estàvem en contra de les injúries a la bandera...


Vinyeta de Ben Sargent per al The New York Times (30/09/2006)

George Bush: Està ajudant els terroristes! Agafeu-la!
(Samarreta dels linxadors: Congrés)
(Banda de l'anciana: Imperi de la Llei)


Article de J.J. Navarro Arisa
Sota la llei de Bush
J.J. Navarro Arisa

El president dels Estats Units, George W. Bush, ha tornat a guanyar una batalla a la guerra legislativa sobre el tracte legal als sospitosos de terrorisme. Dijous passat, el Senat nord-americà va concedir a Bush gairebé tots els poders excepcionals que havia demanat per conduir la guerra global contra el terrorisme, desfermada a partir dels atemptats de l'11-S del 2001 i simbolitzada per la situació dels presoners detinguts com a "combatents enemics il·legals" a la base militar nord-americana de Guantánamo (Cuba). A partir d'ara, aquests presoners podran ser jutjats per tribunals militars, podran ser interrogats amb mètodes que restaran a discreció presidencial en la seva cruesa i no tindran dret d'habeas corpus, la qual cosa vol dir que no podran recórrer la seva situació davant de tribunals de justícia ordinaris.

Què significa tot això? Per a Bush i per als 65 senadors que van votar a favor de la llei (34 ho van fer en contra) significa l'adopció de les mesures extraordinàries que demana l'amenaça terrorista, i per als seus detractors és una llei tirànica que abandona els principis d'igualtat davant de la llei consubstancials als Estats Units, i que marca -segons el diari The New York Times- "un dels moments més baixos de la democràcia nord-americana".

De moment, l'estatus de Guantánamo ha quedat legalitzat, i els acusats d'haver torturat els presoners han rebut immunitat. Tot i així, és possible que el procés recomenci de nou si el Tribunal Suprem dels EUA decideix que la nova llei de Bush per combatre el terrorisme és il·legal i vulnera els principis de la justícia. El Suprem ja ho va fer un cop, el passat mes de juny, quan va decidir que l'estatus dels detinguts a Guantánamo violava la Convenció de Ginebra. Continuarà...

Etiquetes de comentaris: , , , , , , , , ,

2 Comentaris:

Anonymous Anònim ha escrit...

Boníssim xD

05 d’octubre, 2006 17:58  
Blogger èlsinor ha escrit...

Sí, s'hi nota que els del "The New York Times" no són gaire proclivis a Bush i els republicans...

05 d’octubre, 2006 18:29  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home