dilluns, d’octubre 02, 2006

Oetzi






Imatge: Estela de Santa Maria sul Colle, per cortesia de Lorenzo Dal Ri a Discovery Channel.

Dimarts proppassat escrivia el dan un article sobre Ötzi (o Oetzi), la mòmia d'un home de l'Edat del Cobre conservada a la neu de la glacera d'Ötztal, als Alps, i descoberta en setembre de 1991.

Aquest Ötzi era un home d'elevada posició social, un cap o un xaman, com indica el fet que posseïa una destral de cobre, i va acabar morint després de patir un atac en què va ser ferit de fletxa al muscle esquerre; el motiu de l'atac, segons pensa algú, bé pogué ser apartar-lo del poder.

Si així fou, bé podem pensar que de la seua desaparició se n'hauria parlat molt (recordem que els romans contaven que Ròmul, el fundador de Roma, va desaparèixer dins d'una tempesta, i va ser divinitzat) o, fins i tot, se n'hauria celebrat la mort en combat com una gran gesta si se'l considerava un gran guerrer.

Doncs bé, posteriorment s'ha descobert una estela de també l'Edat del Cobre formant part de l'altar de Santa Maria sul Colle, en Laces, no lluny de la glacera on van trobar l'Ötzi. Aquesta estela està plena de gravats, i en un d'ells s'hi veu un arquer a punt de disparar-li una fletxa a un home per l'esquena...exactament com va ser atacat Ötzi.

Supose que seria molt bonic pensar que és justament l'assassinat d'Ötzi allò que s'hi reflecteix i que dues troballes casuals força improbables hagen tret a la llum una història de passions molts humanes (ambició, odi, assassinat, lluita fallida per sobreviure-hi...) de fa 5.300 anys, però, com deia fa uns mesos Lorenzo Dal Ri —director de l'oficina arqueològica de la província de Bolzano, en el museu arquelògic de la qual està la mòmia d'Ötzi—, encara cal un estudi més a fons de l'estela ide la seua datació.

Ara bé ¿i si malgrat tot s'haguera donat eixa suma de tantes coincidències i no hi anem gaire errats...?

3 Comentaris:

Anonymous Anònim ha escrit...

A mi és que això de les mòmies no em va ni em ve... :p

02 d’octubre, 2006 22:18  
Blogger Dan ha escrit...

Doncs podem pensar que si que va ser així. Al menys com a hipotesi de partida, i seguir investigant. Si mes no, es divertit pensar-ho.
Salut!

02 d’octubre, 2006 22:19  
Blogger nimue ha escrit...

la veritat és que fa com vertigen de pensar-ho. És molt emocionant.

03 d’octubre, 2006 08:48  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home