divendres, de setembre 22, 2006

Virtut


Comentava jo l'altre dia la diferència entre psicologia i sicologia, i supose que també haureu sentit més d'una vegada la contradicció implícita en parlar d'intel·ligència militar.

Doncs igual de contradictori és parlar de "dona virtuosa", i no m'hi feu escarafalls abans de sentir-ne l'explicació, que és molt senzilla...i clara.

Etimològicament virtut ―que prové del llatí uir ('home', però com a oposat a 'dona'; 'mascle')― vol dir 'esperit viril' (cast. 'hombría') i, des d'ací, 'valor, valentia', que després en filosofia --i posteriorment en religió-- acaba prenent-se en sentit metafòric i amb el valor que li donem actualment, de manera que serà una broma lingüística però l'únic cas en què podríem parlar pròpiament de dones virtuoses ―i no sempre!― és en referir-nos als hermafrodites.

I ara, si's plau, no vulgueu pas matar el missatger, que, ben mirat, vos hi està proporcionant una bona coartada...

5 Comentaris:

Blogger Ainalma ha escrit...

No matarem el missatger, però permet-me que et conte un acudit que em van contar fa temps i que, llegint-te, m'ha vingut al cap:

-Per què en llengua és incorrecte dir o escriure "Homes estúpids"?

Està clar, no? Perquè seria un pleonasme.

(Tampoc no mates tu la missatgera, eh? Que ho faig de bon rotllo)

22 de setembre, 2006 17:06  
Blogger Dan ha escrit...

Uf! Es que jugues amb foc. Algu et saltara al coll un dia abans que et doni temps a les explicacions. Ves amb compte ;-)

22 de setembre, 2006 19:57  
Blogger Pedra Lletraferida ha escrit...

Amb segons qui Elsinore (talment com en l'assumpte aquell del Ratzinger i l'Islam) no tindrás temps ni ganes d'explaiar-te amb llatinades etimològiques: Tall rodó directe al coll, i apa, que passi el següent... ;)
I és que hi ha ganes de fer-ne sang, eh?.
Et llegeixo!.

23 de setembre, 2006 02:21  
Anonymous Anònim ha escrit...

Realment tens sort que no se't poc fer res per internet... Si no, crec que si que més d'una t’haguérem dit quelcom abans d'acabar de llegir tot el post!

Molt agosarat tu, eh??

23 de setembre, 2006 09:37  
Blogger èlsinor ha escrit...

Ai, Galileu, Galileu, ara comence a entendre millor tot el que vas haver de passar per la Ciència...!

23 de setembre, 2006 13:50  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home