dimecres, de desembre 07, 2005

L'efecte Ibáñez


Imatge: Sombra, de Patricia Almeida.


El plagi comès per l' Antoni Ibáñez (o Tros de Quòniam) en utilitzar en la seua darrera obra el text d' un dels blocaires ha fet trontollar la catosfera i ha trencat la il·lusió de viure-hi en un món paradisíac lliure del pecat original.

Tinc la impressió de què ara tothom, enverinat per aquesta insidiosa serp que se'ns hi havia esquitllat, ha començat a mirar com protegir les seues creacions d'espolis semblants, i a la majoria dels blocs —inclòs el meu mateix — s'han penjat llicències restrictives del tipus Creative Commons com a mesura de protecció.

El mal, però, ja està fet: n'hi ha qui, deixant de banda el penjar-hi aquestes llicències suara esmentades, ha decidit de clausurar el seu bloc literari; i n'hi ha qui n'ha après la lliçó i ha esdevingut deixeble d'aquell perdonavides, si encara no en el plagi —però temps al temps—, sí almenys en les males maneres.

El mal que així se'ns ha revelat suposa la pèrdua de la inocència virtual , és la llarga ombra de dubte i malfiança —l'efecte Ibàñez— que ha començat a planar sobre tots nosaltres, i em sembla que serà una tasca molt feixuga i difícil fer que s'esvaïsca...i això si podem conseguir-ho.


[Altres missatges relacionats amb aquest tema: Plagi, Lletra d'Invitació, Nens i Manos blancas].

4 Comentaris:

Blogger Dan ha escrit...

Pels recent arribats a aquest mon,... pots explicar-me que es aixo de la llicencia restrictiva creative commons? Quina utilitat i validesa te?

07 de desembre, 2005 13:12  
Blogger èlsinor ha escrit...

Doncs no sé si d'utilitat real en tindrà molta o no, però almenys és una declaració de principis teua en què deixes clar com vols que hom tracte la teua creació, quins drets vols reservar-te'n i quins cedir-ne.

Per a més info, visita la pàgina Creative Commons España.

07 de desembre, 2005 13:47  
Anonymous Anònim ha escrit...

Tens els nassos de dir-me que jo empro males maneres? Però què caram t'has cregut? La teva ofensa PERSONAL no són males maneres?

Quina barra, per Déu. Com hi ha món...

Les paparres s'enganxen. Els paràsits s'alimenten posant-se dins; i agonitzen fins ser exterminats.

A mi no em fotreu pas fora. Aneu-vos-ho traient del cap. Veurem qui és més fort.

07 de desembre, 2005 15:57  
Anonymous Anònim ha escrit...

Des del meu punt de vista pensar que coses com aquesta (o pitjors) deixaran de passar és efectivament ser innocent. La naturalesa humana és igual a tot arreu: a la castosfera i a la Xina.

07 de desembre, 2005 19:16  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home