dissabte, de gener 19, 2008

Mort de Bobby Fischer

D'ell, jo només em quede amb la seua faceta de geni dels escacs, les partides del qual podeu seguir --i estudiar!-- online ací.

Vilaweb, 19/01/2008

Es mor Bobby Fischer, l'escaquista perseguit per la Casa Blanca
De personalitat rebel, va viure els últims anys refugiat a Islàndia

Bobby Fischer, el campió mundial d'escacs nord-americà que es va rebel·lar contra el seu país, s'ha mort de malaltia als seixanta-quatre anys. Considerat un geni, se li atribuïa el mateix nivell d'intel·ligència que a Albert Einstein, tot i que en els últims anys va patir problemes mentals. Campió del món entre 1972 i 1975, Fischer vivia a Islàndia, país on havia demanat asil polític tot fugint d'una ordre de busca i captura de la Casa Blanca.

El govern del seu país el perseguia per haver-se atrevit a jugar a Iugoslàvia l'any 1992, tot violant l'embargament que pesava contra aquest país. Els cinc milions de dòlars que li havia ofert el govern nord-americà a canvi de no viatjar-hi no van aconseguir persuadir-lo.

Fischer fou un jugador coherent amb els seus principis i va rebutjar ofertes milionàries per fer partides que col·lidien amb les seves idees. Sempre va refusar que se l'utilitzés políticament. En una ocasió, va aconseguir de Fidel Castro el compromís de no utilitzar-lo com a arma política en un torneig que va tenir lloc a l'Havana, el 1965. Alguns dels qui l'havien vist en acció havien comparat el seu joc amb escoltar una simfonia de Beethoven.

De personalitat controvertida, la part més fosca de l'escaquista foren un antisemitisme profund i, en els últims anys, el seu suport explícit als atemptats de l'11 de setembre a Nova York, que li van guanyar nombrosos enemics.

Etiquetes de comentaris: , ,