dilluns, de març 19, 2007

Falles 2007


Imatge: Celebració a la Falla Nou Campanar (foto de Manuel Bruque/EFE vista a 20minutos)


Enguany, i ja en van quatre seguits, la Falla Nou Campanar amb el tema de l'America's Cup, "Albufera's Cup. El desafío", ha tornat a guanyar el primer premi de la secció especial.

Situada en un amplíssim solar encara no urbanitzat --tot i que he sentit a dir que l'any que ve ja ho estarà-- i envoltada per edificis nous d'alt nivell construïts pel president i principal promotor de la falla, competeix amb la resta de les falles des d'una clara posició d'injust avantatge que, si parlàrem en termes comercials, l'anomenaríem 'competència deslleial'.

I no és tant pels diners, que també, sinó pel terreny que té a la seua disposició per a plantar-hi un monument gegantesc les mides del qual (30m d'alçària, per exemple) no poden assolir la resta de les falles, limitades per estar dins del casc urbà: la falla del Pilar i la de la Mercè, per exemple, estan a unes placetes menudiues, i només les del Convent de Jerusalem i de Na Jordana poden ser un poquiu més grans perquè estan al mig de quatre cantons o gairebé fora del centre històric respectivament.

Si a més no hi falten els diners d'esponsorització de marques comercials i de constructors que volen promocionar la zona, és normal que cada any s'enduguen tots els premis: 720.000€ els costa el monument, i això sense comptar-hi l'enllumenat; però és que, a més dels espònsors, sembla ser que cada membre faller paga 900€ anuals, quan, segons em deia un amic d'una altra falla, el normal és pagar-hi 200€, bona mostra del poder adquisitiu dels veïns de la zona...i de què el màrqueting faller els hi funciona a les empreses constructores.

En fi, que jo, més que limitar-los els diners per a competir en les seccions majors, el que faria és limitar-los les mides del monument i que tots hagueren d'ajustar-se a les majors mides que tots pugueren assolir, i així la competència sí que seria més justa i les falles tornarien a ser cosa de la gent i no d'algunes grans empreses que estan introduint-s'hi pels seus interessos propis.

Etiquetes de comentaris: ,

2 Comentaris:

Blogger Ainalma ha escrit...

No més de 10 metres d'alçària i no més de X diners per a fer-la... Seria el més just.
Per cert, mai no he anat a les Falles...

19 de març, 2007 19:39  
Blogger èlsinor ha escrit...

Doncs almenys una vegada sí que les hauries de visitar, per a vore tot l'ambient que hi ha al carrer tant de dia com de nit.
Jo enguany no he anat a vore'n cap; si de cas, eixiré hui després de sopar per a vore la cremà de la de l'Exposició, que la tinc més prop de casa, però ni d'això estic segur.

19 de març, 2007 19:49  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home