dimecres, de febrer 01, 2006

També jo sóc danès



El Periódico, 01/02/2006:

EDITORIAL

Caricaturitzar Mahoma
Europa no pot cedir en la defensa de la llibertat d'expressió davant l'ofensiva de l'islamisme radical

La tensió creada per les caricatures de Mahoma publicades a Dinamarca i Noruega reflecteix els problemes que l'islamisme radical planteja a la llibertat d'expressió a Occident. Aquí, la cultura de la convivència entre valors contraposats està molt allunyada de la intransigència integrista d'aquell islamisme, que es creu amb dret de regular la nostra forma de vida.

La crisi de les caricatures es tradueix, de moment,en un boicot comercial de Líbia a l'Iraq als productes danesos, noruecs i d'altres països de la Unió Europea,i en una maror politicodiplomàtica. Pel que es veu, hi deu haver una connexió psicològica misteriosa entre fonamentalismes i ganes de fer boicots. A això s'hi ha d'afegir el desànim dels islamistes liberals davant l'aparent incompatibilitat dels valors occidentals amb la seva ideologia o teologia: per molts musulmans, és pecat representar en imatge el profeta.

Resulta lògic que les caricatures irritin alguns musulmans. Però no ho és que, en nom d'una lectura literal i inhumana de l'Alcorà, intentin suprimir també a l'estranger les crítiques o que amenacin de mort els que amb bon o mal gust exerceixen la sàtira.


La resta de caricatures les podreu trobar en aquesta pàgina del parlamentari holandès Groep Wilders.