dijous, de juny 08, 2006

Bestieses



Segons diuen alguns, basant-se erròniament en les visions de Joan de Patmos, despús-ahir va ser —o, més ben dit, hauria d'haver sigut— el dia de la bèstia, de nom 666:
Qui siga intel·ligent, que calcule la xifra de la bèstia, que és una xifra referida a una persona: sis-cents seixanta-sis. (Apocalipsi 13, 16-18 en la traducció de la Bíblia Valenciana Interconfessional)
I dic 'hauria d'haver sigut' perquè evidentment no va passar-hi res de res, tret d'un pobre xiquet anglès que va nàixer dimarts i a qui sa mare no va tindre una idea millor que posar-li el nom de Damien, com el diabòlic protagonista de la pel·lícula The Omen (1976).

A mi el que em fa gràcia és vore com hi creuen molts que segurament es consideraran ateus o almenys agnòstics, quan és clar que tant la idea d'un diable roí com la d'un déu bo són les dues cares d'una mateixa moneda, i l'una no existeix sense l'altra.

I igual amb la data: per què el 666 ha de ser el 6 de juny de 2006 (06/06/06) o de 1006, etc.? És que Joan ja usava el nostre calendari avant la lettre? I què passa amb les cultures que n'usen d'altres? Però és que, a més, el nostre calendari ha sigut modificat al llarg de la Història, i, més encara, es basa en una data interpretada erròniament: la del naixement de Jesús de Natzaret. Ítem més, si torneu a llegir el versicle de dalt voreu que parla d'una persona, no d'una data.

En fi, que hi ha estupidesa que no coneix límits i, més que no pas el dia de la bèstia, va ser el de les bèsties, o, si voleu suavitzar-ho, el de les bestieses; i, mentrestant, del dia més important de la història de l'Europa contemporània, ni una paraula enlloc...