dilluns, d’abril 10, 2006

Justícia








La Justícia, en aquest cas el Tribunal Suprem, els l'ha tornada a clavar ben clavada als pperos blavencians aquesta setmana proppassada, i en aquest cas usant-hi les seues pròpies armes (l'AVL) i tot.

Així, ha tornat a admetre que al País Valèncià els títols de català de Mallorca i Catalunya són tan vàlids —i, per això, convalidables, en contra de les disposicions pperes— com els expedits ací, perquè científicament la llengua és la mateixa, i entre d'altres instruments hi utilitza la definició que en fa l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, creada pel propi PP:

DICTAMEN
1. D'acord amb les aportacions més solvents de la romanística acumulades des del segle XIX fins a l'actualitat (estudis de gramàtica històrica, de dialectologia, de sintaxi, de lexicografia...), la llengua pròpia i històrica dels valencians, des del punt de vista de la filologia, és també la que compartixen les comunitats autònomes de Catalunya i de les Illes Balears i el Principat d'Andorra. Així mateix és la llengua històrica i pròpia d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó (la franja oriental aragonesa, la ciutat sarda de l'Alguer i el departament francés dels Pirineus Orientals). Els diferents parlars de tots estos territoris constituïxen una llengua, és a dir, un mateix «sistema lingüístic», segons la terminologia del primer estructuralisme (annex 1) represa en el Dictamen del Consell Valencià de Cultura, que figura com a preàmbul de la Llei de Creació de l'AVL...

2. El fet que una llengua es parle en diferents demarcacions polítiques o administratives no és una característica exclusiva del valencià, sinó la situació més habitual en les llengües del món.

(Segueix)

Aquest organisme el van crear els pperos per a jugar-hi la basa d'haver apaivagat un conflicte lingüístic que, d'altra banda, havien sigut ells i els seus antecessors ideològics qui l'havien encetat a la Transició.

Supose que en fer-ho, a més, pensaven instrumentalitzar l'Acadèmia quan i com els convinguera, i de fet sovint no han fet cap cas de les seues recomanacions lingüístiques i fins i tot el conseller de 'cultura', el metge castellanoparlant Alejandro Font de Mora, ha arribat a interrompre'n una sessió per a impedir que s'hi aprovara un dictàmen en què s'equiparava català i valencià en contra dels seus interessos...cosa que ara ha ratificat el Suprem espanyol.

Total, que la criatura els ha crescut i se'ls ha independitzat, però, tot i això, jo continue sent-ne pessimista i m'imagine que aniran recorrent a l'obstrucció sistemàtica per a allargar tant com puguen el procés i anar desgastant-hi la nostra resistència, i còmplices en seran els socialistes d'ací, als qui Pilar Rahola adreça l'article "La traïció" a El Temps de la setmana passada i les paraules de la qual compartisc:
El País Valencià és, de totes les històries de desercions i traïcions nacionals, la més persistent, la més impune, la més trista.(...) Crec sincerament i àdhuc amb fonda tristesa que el País Valencià està perdut, i que és qüestió de temps que estigui perduda, definitivament, la llengua.

7 Comentaris:

Anonymous Anònim ha escrit...

Tot i que entenc el teu pessimisme, deixa'ns disfrutar d'una victòria (que no n'obtenim tantes) i que al PP se li haja girat en contra la seua criatura.

La sentència em pareix important. I encara més perquè reconeix que a la franja oriental aragonesa també s'hi parla català. Ara, sens dubte resulta trist que calga lluitar tant per aconseguir que es reconega una obvietat.

10 d’abril, 2006 14:17  
Anonymous Anònim ha escrit...

Sí, és emprenyador haver de barallar-te per reconèixer obvietats d'aquestes.

enllaço un article tot curiós on es parla d'una valenciana exemplar defensant el valencià de la xacra pudenta del català de Pompeu Fabra.

http://www.racocatala.cat/articles/10427

que tinguis un bon dia.

10 d’abril, 2006 16:38  
Anonymous Anònim ha escrit...

No he llegit l'article de Rahola, amb qui no acostume a coincidir ideològicament, però del fragment que en reprodueixes es desprén una manera de veure la cosa bastant habitual entre alguns principatins, consistent a considerar el que passa al País Valencià com un problema exclusiu dels valencians.
Només en allò que té a veure amb la creació de l'AVL, ja n'hi ha uns quants que ens podrien explicar moltes coses de primera mà, com el propi Pujol
Salutacions.

10 d’abril, 2006 17:50  
Blogger èlsinor ha escrit...

Pere, tot i que t'ho haja semblat, no va en eixe sentit la Pilar Rahola, sinó tot el contrari (i com podria ser d'altra manera si pertany a un partit que parla de 'Països Catalans' i que té una branca al País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià?).
Ara, de la resta de la gent, no seré jo qui t'ho negarà.

10 d’abril, 2006 20:58  
Blogger èlsinor ha escrit...

Sí, ararat, ja el coneixia, jo, aquest article: de fet, el vaig llegir al propi Levante en edició de paper, i com aquesta paia en queden molts al País Valencià, o bé per ignorància o bé per interès partidista de tipus espanyolista (o regionalista, que tant hi fa).

10 d’abril, 2006 21:03  
Anonymous Anònim ha escrit...

Fa molts anys que Pilar Rahola no pertany a ERC. Va eixir-ne volant amb un Colom per a fundar un partit efímer anomenat PI (o era PIS?, ara no me'n recorde).

10 d’abril, 2006 23:14  
Blogger èlsinor ha escrit...

Vaja, veig que estic jo tan ben informat de la política d'allà dalt com molts principatins de la d'ací baix! :(
I no sé per què però em sona més el PI que no pas el PIS, però no m'hi faces molt de cas.

10 d’abril, 2006 23:23  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home