Justícia
La Justícia, en aquest cas el Tribunal Suprem, els l'ha tornada a clavar ben clavada als pperos blavencians aquesta setmana proppassada, i en aquest cas usant-hi les seues pròpies armes (l'AVL) i tot.
Així, ha tornat a admetre que al País Valèncià els títols de català de Mallorca i Catalunya són tan vàlids —i, per això, convalidables, en contra de les disposicions pperes— com els expedits ací, perquè científicament la llengua és la mateixa, i entre d'altres instruments hi utilitza la definició que en fa l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, creada pel propi PP:
(Segueix)DICTAMEN
1. D'acord amb les aportacions més solvents de la romanística acumulades des del segle XIX fins a l'actualitat (estudis de gramàtica històrica, de dialectologia, de sintaxi, de lexicografia...), la llengua pròpia i històrica dels valencians, des del punt de vista de la filologia, és també la que compartixen les comunitats autònomes de Catalunya i de les Illes Balears i el Principat d'Andorra. Així mateix és la llengua històrica i pròpia d'altres territoris de l'antiga Corona d'Aragó (la franja oriental aragonesa, la ciutat sarda de l'Alguer i el departament francés dels Pirineus Orientals). Els diferents parlars de tots estos territoris constituïxen una llengua, és a dir, un mateix «sistema lingüístic», segons la terminologia del primer estructuralisme (annex 1) represa en el Dictamen del Consell Valencià de Cultura, que figura com a preàmbul de la Llei de Creació de l'AVL...2. El fet que una llengua es parle en diferents demarcacions polítiques o administratives no és una característica exclusiva del valencià, sinó la situació més habitual en les llengües del món.
Aquest organisme el van crear els pperos per a jugar-hi la basa d'haver apaivagat un conflicte lingüístic que, d'altra banda, havien sigut ells i els seus antecessors ideològics qui l'havien encetat a la Transició.
Supose que en fer-ho, a més, pensaven instrumentalitzar l'Acadèmia quan i com els convinguera, i de fet sovint no han fet cap cas de les seues recomanacions lingüístiques i fins i tot el conseller de 'cultura', el metge castellanoparlant Alejandro Font de Mora, ha arribat a interrompre'n una sessió per a impedir que s'hi aprovara un dictàmen en què s'equiparava català i valencià en contra dels seus interessos...cosa que ara ha ratificat el Suprem espanyol.
Total, que la criatura els ha crescut i se'ls ha independitzat, però, tot i això, jo continue sent-ne pessimista i m'imagine que aniran recorrent a l'obstrucció sistemàtica per a allargar tant com puguen el procés i anar desgastant-hi la nostra resistència, i còmplices en seran els socialistes d'ací, als qui Pilar Rahola adreça l'article "La traïció" a El Temps de la setmana passada i les paraules de la qual compartisc:
El País Valencià és, de totes les històries de desercions i traïcions nacionals, la més persistent, la més impune, la més trista.(...) Crec sincerament i àdhuc amb fonda tristesa que el País Valencià està perdut, i que és qüestió de temps que estigui perduda, definitivament, la llengua.
Tot i que entenc el teu pessimisme, deixa'ns disfrutar d'una victòria (que no n'obtenim tantes) i que al PP se li haja girat en contra la seua criatura.
La sentència em pareix important. I encara més perquè reconeix que a la franja oriental aragonesa també s'hi parla català. Ara, sens dubte resulta trist que calga lluitar tant per aconseguir que es reconega una obvietat.
Sí, és emprenyador haver de barallar-te per reconèixer obvietats d'aquestes.
enllaço un article tot curiós on es parla d'una valenciana exemplar defensant el valencià de la xacra pudenta del català de Pompeu Fabra.
http://www.racocatala.cat/articles/10427
que tinguis un bon dia.
No he llegit l'article de Rahola, amb qui no acostume a coincidir ideològicament, però del fragment que en reprodueixes es desprén una manera de veure la cosa bastant habitual entre alguns principatins, consistent a considerar el que passa al País Valencià com un problema exclusiu dels valencians.
Només en allò que té a veure amb la creació de l'AVL, ja n'hi ha uns quants que ens podrien explicar moltes coses de primera mà, com el propi Pujol
Salutacions.
Pere, tot i que t'ho haja semblat, no va en eixe sentit la Pilar Rahola, sinó tot el contrari (i com podria ser d'altra manera si pertany a un partit que parla de 'Països Catalans' i que té una branca al País Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià?).
Ara, de la resta de la gent, no seré jo qui t'ho negarà.
Sí, ararat, ja el coneixia, jo, aquest article: de fet, el vaig llegir al propi Levante en edició de paper, i com aquesta paia en queden molts al País Valencià, o bé per ignorància o bé per interès partidista de tipus espanyolista (o regionalista, que tant hi fa).
Fa molts anys que Pilar Rahola no pertany a ERC. Va eixir-ne volant amb un Colom per a fundar un partit efímer anomenat PI (o era PIS?, ara no me'n recorde).
Vaja, veig que estic jo tan ben informat de la política d'allà dalt com molts principatins de la d'ací baix! :(
I no sé per què però em sona més el PI que no pas el PIS, però no m'hi faces molt de cas.