dilluns, de març 06, 2006

Vaques flaques





Imatge: Bestiar boví enverinat a Nebraska el 2003.

Se'ns acosten temps de 'vaques flaques'?? Almenys això és el que sembla que pensen al Financial Times...

España es el país amb més raons per a deixar l'euro, segons el 'Financial Times'
20/02/2006 - 20:27
IBLNEWS, AGENCIAS


Espanya és el país que més raons té per a abandonar l' euro, segons el columnista del 'Financial Times' Wolfgang Munchau, perquè al llarg dels set últims anys ha perdut molta més competitivitat enfront de l' eurozona que Itàlia, citat no obstant com el país amb majors possibilitats de deixar la moneda única.

En una columna titulada "Espanya té més raons per a deixar l'euro que Itàlia", Wolfgang Munchau apunta que Espanya gaudeix d'una reeixida història europea, però el seu èxit econòmic es recolza en terreny "insegur" que ha estat dirigit per una "bambolla" immobiliària, durant la qual la mitjana dels preus de les propietats quasi es va triplicar des de 1997
.
(Segueix)

La "bambolla" immobiliària espanyola va vindre provocada per una combinació de desregulació financera, creixents ingressos de les llars i alta demanda d'inversors estrangers, afig l'article. "Sens dubte, Espanya és un país atractiu per a viure. Però els europeus del Nord no continuaran invertint per sempre en el disparat mercat immobiliari. Hi ha molts estats barats al voltant de la Mediterrània, com Croàcia i Turquia", apunta.

Successius governs han fallat a posar al seu lloc una condició essencial perquè un país prospere en l'eurozona a llarg termini: un grau salarial suficient i flexibilitat de preus, continua el text. Des del començament de la unió monetària en 1999, Espanya ha anat perdent competitivitat gradualment enfront de la resta de l'eurozona, i la seua taxa d'inflació superava a la de la zona euro en més d'un punt percentual de mitjana cada any. En 2005, la distància es va ampliar fins a 1,5 punts percentuals. "Si açò es mantinguera uns altres set anys, gairebé no quedarien indústries exportadores espanyoles", adverteix.

El dèficit per compte corrent del país en els primers 11 mesos de 2005 va aconseguir el 7,3% del Producte Interior Brut (PIB). La Comissió Europea el situava en les seues previsions de tardor en el 8,3% enguany i en el 9,1% en 2007. "Aquests són nivells insostenibles", apunta Wolfgang Munchau.

El columnista detecta alguns paral·lelismes i una diferència fonamental entre Espanya i EUA. Ambdós països tenen bambolles immobiliàries, els consumidors dels dos gasten "com si no hi haguera un demà" i ambdós han perdut competitivitat global.

La diferència és que Espanya és membre d'una unió monetària. L'única manera que Espanya es recupere de la pèrdua de competitivitat és a través d'un llarg període de moderació salarial. L'ajust eventual en l'economia estadounidense serà mitigat a través d'un dòlar feble.

La ràtio espanyola de preus mitjans immobiliaris en relació amb els ingressos és molt més elevada que en altres països amb "bambolles" immobiliàries. Daniel Gros, director del centre per als Estudis sobre Política Europea a Brussel·les, va assenyalar que la construcció representa un "increïble" 17% del Producte Interior Brut d'Espanya, més que en l' Alemanya immediatament posterior a la reunificació. "El creixement de l'economia germànica millorarà gradualment, mentre que Espanya experimentarà un estancament econòmic com l'alemany o pitjor", alerta.