diumenge, de març 26, 2006

Festes de la Magdalena







Imatge: Gaiata 10 El Toll, guanyadora d'enguany (foto de El País)

No sé si ho sabreu però hui a mitjanit, després de poc més d'una setmana i havent coincidit al seu començament amb les Falles, s'acaben a a Castelló (de la Plana) les seues festes de la Magdalena, commemoratives de la fundació de la ciutat, i que comencen cada tercer dissabte de Quaresma amb la lectura i la cavalcada del Pregó.

A l'endemà de bon matí, primer diumenge de festes, s'hi celebra la Romeria de les Canyes fins a l'ermita de la Magdalena, als voltants de la qual se suposa que vivien els avantpassats dels castellonencs fins que el 1252, per privilegi atorgat per Jaume I, van poder baixar al pla; i per la vesprada hi ha una processó de penitents i la desfilada de les gaiates.

(Segueix)

Elements típics d'aquesta romeria són la canya i el rotllo, que simbolitzen els gaiatos amb què s'ajudaven els primers pobladors de la ciutat en baixar des de la muntanya i els pans que portaven a sobre per a menjar; un tercer element, el farolet penjat al gaiato per a il·luminar el camí, ha evolucionat fins a produir-hi les gaiates, abans esmentades, i que són monuments il·luminats per centenars de bombetes de colors, o bé fixes o bé que s'encenen i s'apaguen seguint un ritme, de manera que —i ho dic per als malpensats— no tenen res a vore amb les falles.

Com tampoc hi té res a vore, el cap de setmana següent, l' ofrena de flors a la Marededéu del Lledó, patrona de la ciutat; si de cas seria a l'inrevés, ja que aquesta ofrena és la més antiga del País Valencià.

Aquests, però, són els actes institucionals, perquè la gresca a la seu de les gaiates i a les colles va començar un parell de dies abans. Jo fa temps ja que no hi he anat —més o menys des què visc a València—, però encara recorde la gentada de gent jove omplint per la nit els carrers on hi ha les colles, un any que vaig fer la romeria de les canyes i vam baixar després de dinar fins al baixador de Les Palmes per a tornar a Castelló en tren, i també algun dia de dinar d'aperitius al Mesón del Vino.

En fi, que tot i que les festes de la Magdalena són exclusives de la ciutat Castelló (sí, nosaltres tenim a cada poble festes pròpies...tret de Benicarló i Borriana, que agafen les Falles), amb el bon oratge que està fent hui no m'hauria importat apuntar-m'hi i, a la nit, cridar-hi com tothom


Magdalena vítol!