dijous, de gener 12, 2006

Burca




Imatge: Dones afganeses amb burca, per Misha Japaridze/AP

Ahir vaig anar al poble en tren i, en baixar a l'estació, vaig veure que ja no hi era el gos que darrerament rebia tots els viatgers esperant-ne moixaines o potser algú que l'adoptara, i que ja se'ns havia fet habitual; igual ha trobat ja un nou amo, o bé l'hi han fet fugir les obres que s'hi estan fent des de fa unes setmanes.

És curiós veure com podem acostumar-nos a algú o a alguna situació i com allò que primer és extraordinari acaba sent-nos ordinari, mentre que la primera vegada que ens ho trobem ens sobta molt; a mi, per exemple, ahir mateix em va sobtar molt trobar-me pel poble amb dues dones (?) amb burca pel carrer: amb burca! i ací!

Ja me n'havien dit alguna cosa, però cal veure-ho per a creure-s'ho, i, sobretot, per a adonar-se de la despersonalització que suposa de la dona que el porta, de la seua conversió en cosa, en un mer objecte sense forma definida.

Crec que no només és un atemptat a la seua dignitat, per més que algú vulga disfressar-ho de 'costum ancestral', sinó també una mena de tortura per privació sensorial a què les sotmeten els hòmens (més o menys com han estat fent —si és que no continuen fent-ho— els nord-americans a Guantánamo).

I, d'altra banda, serà 'costum' a la seua terra —cosa que tampoc no és acceptable— però no a la nostra societat occidental, i, si en volen els drets, hauran d'acceptar-ne també els deures mentre hi siguen, i entre ells el fonamental del respecte a la dignitat humana en general i a la dona en particular.

2 Comentaris:

Blogger Pedra Lletraferida ha escrit...

Company de fatigues blogueres Èlsinor: Tot i estant d'acord amb el que ens escrius, no sé fins a quin punt n'és de fina la línia que delimita els drets de les persones (dignitat inclosa) i les creences de cadascú. És a dir, que com a ciutadanes espanyoles que són aquestes dones que porten el burka, tenen uns drets i uns deures, peró entre ells (crec, si m'equivoco corregeix-me, si us plau!) está el de la llibertat religiosa i de creences, com a país laïc que som.
Figues d'un altre paner és el debat que encetem si creiem nosaltres, els "occidentalitzats", que tot ha de ser com nosaltres creiem que hauria de ser. I un altre debat podem encetar per sapiguer si elles porten el burka per consciència, o perque el marit les hi obliga, compte.
Ens llegim!

12 de gener, 2006 19:32  
Blogger èlsinor ha escrit...

El que és lògic és que si estan vivint en una societat occidental s'han d'adaptar --almenys públicament-- als nostres costums i no nosaltres als seus, i tampoc mai una creença de cap tipus --religiosa o no-- ha d'estar per damunt dels drets humans.

A més, aquest ús del burca és actualment un símbol de la submissió de la dona a l'home, ja que no ve de cap prescripció religiosa sinó d'una interpretació desviada --i interessada!-- d'uns versicles de l'Alcorà referits únicament a les esposes de Mahoma, com pots llegir en aquest article de la Viquipèdia.

I, ja posats, tampoc no tinc gaire clar si és convenient tractar-los amb tanta 'delicadesa' com normalment fem segons els estàndards occidentals, o els hem de tractar amb els seus propis cànons.

I em sembla que estic escrivint-hi ja un altre post sencer...i ja n'hi ha prou per hui :)

13 de gener, 2006 00:51  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home