dijous, de desembre 08, 2005

Jiménez Losantos (i 4)


Imatge: Vinyeta de Romeu a El País (07/12/2005)


Sense comentaris...

3 Comentaris:

Anonymous Anònim ha escrit...

Massa publicitat li estem donant a aquest paio!
Penso: tanta gent honrada, honesta, amable, tolerant perd la vida en accidents o malalties i que a aquest no li passi res! Però jo ho diuen que mala herba no mor mai.

08 de desembre, 2005 18:26  
Blogger èlsinor ha escrit...

Sí, i això de la mala herba és especialment cert en el seu cas.

El que cal és aprofundir en el camí seguit per ERC i Carod Rovira: cada vegada que òbriga la boca, demanda en contra d'ell i de la COPE, però presentada per qualsevol persona i/o entitat catalana que s'hi senta insultada per les seues declaracions.

08 de desembre, 2005 19:43  
Blogger èlsinor ha escrit...

El Temps nº 1121

ERC
ERC vol cobrar-se els insults de la COPE
Esquerra Republicana presenta una demanda civil contra la COPE i Jiménez Losantos per insults i calúmnies. La formació republicana demanarà que cessin els atacs de la cadena de ràdio de l’Església i una indemnització.

Finalment haurà de ser un jutge qui decideixi si la COPE calumnia o no. Divendres passat, 2 de desembre, ERC va presentar al jutge degà de Barcelona una demanda civil contra l’emissora de l’episcopat espanyol i contra Federico Jiménez Losantos, director del programa radiofònic La Mañana.

Amb la demanda, Esquerra, en cas que els tribunals els donin la raó, vol que es declari que els actes denunciats vulneren l’honor de la formació política, dels seus dirigents i militants, que els denunciats (Losantos i la COPE) cessin en aquesta actitud, que es faci pública la sentència i que es rescabalin econòmicament els danys ocasionats.

La demanda va ser presentada en nom d’ERC, com a entitat jurídica, i del president i del secretari general de la formació, Josep-Lluís Carod-Rovira i Joan Puigcercós. La formació independentista ha optat per utilitzar la via civil per comptes de la penal, com seria el cas si presentessin una querella. Segons els serveis jurídics d’Esquerra, amb la via del dret civil hi ha més garanties d’una sentència favorable, tot i que el procés pot ser més llarg. A més, la via penal pot arribar a comportar penes de presó, un objectiu que no busca la formació republicana. D’altra banda, també és cert que, precisament per les seves conseqüències, la via penal és molt més complexa i difícil. De fet, hi ha l’exemple recent de la querella presentada contra César Vidal, director de La Linterna, també de la COPE. Un alter ego d’aquest personatge anomenat “Fray Josepho”, en uns rodolins, acusava el president de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, de borratxo. Tot i la contundència de l’insult, la querella ha estat arxivada recentment, acompanyada de la celebració corresponent en l’emissora. Segons les fonts consultades, en dret penal és molt complex aconseguir demostrar, quan es refereix a personatges públics, que el dret a la informació i a la crítica que tenen els mitjans d’informació trepitja el dret a l’honor i a la pròpia imatge. Aquest argument també ha fet decidir ERC a seguir la via civil. La formació republicana només pretén que s’acabin les injúries que, al seu parer, els aboquen constantment a sobre seu des de les ones d’aquesta emissora. Per això opten per la via judicial més “moderada”. De tota, manera, Esquerra no descarta, si la situació ho requereix en un futur, optar per altres mesures, inclosa la via penal i presentar una querella. En aquest cas, la demanda civil quedaria aturada a l’espera de la resolució de la penal. És a dir, la presentació d’una no exclou la presentació de l’altra. I és que de fet, fonts de la formació reconeixen que la seva militància desitja oferir una resposta judicial contundent als atacs verbals que reben des de la COPE i alguns altres mitjans espanyols, ja que consideren que han estat entomant massa temps els insults.

Demanda de prop de 60.000. En la demanda ERC hi inclou una rescabalament econòmic pels danys ocasionats pel periodista i l’emissora dels bisbes. La xifra que reclamen en aquest concepte s’aproxima als 60.000 euros, una quantitat que, segons la formació independentista, de ben segur que resulta irrisòria, si es tenen presents els beneficis que la cadena aconsegueix utilitzant els atacs verbals contra la seva formació i els seus dirigents com a reclam d’audiències a Espanya. Segons fonts consultades per ERC en aquesta mena de demandes es podria sol·licitar una indemnització d’entre 30.000 i 90.000 euros Esquerra ha anunciat que si finalment cobra aquesta quantitat la destinarà a alguna entitat social sense ànim de lucre. Amb aquest gest vol deixar clar que el seu objectiu no és “guanyar ningú”, ni cercar condemnes, sinó que es respectin els seus drets de la mateixa manera que ERC, diuen, respecta el dret del senyor Jiménez Losantos de fer la seva emissora de ràdio tan gran com pugui.

Pel que fa a la publicació de la sentència, en cas de guanyar la demanda, ERC vol que siguin els demandats els que paguin les insercions de publicitat de la sentència en diversos mitjans. Amb això volen evitar casos com el que va passar a TVE, quan el llavors director dels serveis informatius de la televisió pública espanyola, Alfredo Urdaci, va llegir de manera peculiar un text de rectificació pel tractament informatiu de la vaga general del 20-j, a instàncies de l’Audiència Nacional, després d’una denúncia sindical.

Una vegada presentada la demanda al jutge degà de Barcelona, aquest l’enviarà a un jutjat de primera instància. Serà allà on es dirimirà si s’accepta o no. En cas afirmatiu, els demandats rebran una comunicació del jutjat i tindran un període de temps per a enviar les seves al·legacions. Al cap d’uns mesos es produiria la vista oral. De manera que si la demanda prospera, podria trigar prop d’un any a haver-hi una sentència en primera instància (després s’hi pot recórrer).

Esquerra considera més que probable que els demandats reaccionin amb menyspreu i burla, una reacció que, segons com, encara podria afavorir més als arguments dels demandants. Però, malgrat això, els republicans pensen que la demanda civil presentada no és paper mullat i que hi ha molta jurisprudència que juga al seu favor.

Garants de la llibertat d’expressió. Les relacions entre ERC i aquesta emissora són més tenses que mai. Una acció de protesta de les JERC a Madrid –cinc joves es van encadenar a la porta de l’emissora– va acabar d’encendre els ànims a l’emissora espanyola. I és que la COPE es presenta a la seva audiència com un mitjà garant i reducte de la llibertat d’expressió a Espanya, que està patint assetjament polític de les institucions i partits catalans.

Així van les coses, així les hem explicat…

Frases per a un judici
ERC ha recopilat algunes de les frases difoses per Federico Jiménez Losantos i la COPE que la justícia haurà de sospesar si són o no insultants i calumnioses. Des que la formació independentista va arribar al govern de la Generalitat de Catalunya, els republicans han passat a ser una de les obsessions de Jiménez Losantos i d’un important sector de la premsa espanyola més reaccionària, que no ha tingut cap problema a vincular ERC amb l’activitat i les estratègies d’ETA:

13 de juny de 2005. […] “al líder de la Esquerra Republicana de Cataluña, el partido separatista aliado de la ETA. El que pactó en Perpiñán con la ETA que los etarras pusieran coches bomba, por ejemplo, asesinaran a la gente en toda España menos en Cataluña.” “¿Cuántos pistoleros de Terra Lliure hay en la dirección de la Esquerra? ¿Cuántos en el grupo parlamentario? ¿Cuántos en el Ayuntamiento? ¿Cuántos en la Generalidad? ¿Cuántos en el Gobierno de Cataluña? Estaría bien hacer el censo. De algunos, los conocemos, conocemos sus andanzas. De otros no.”

“Fíjense cómo serán… claro, si es que vienen de la pistola. Muchos vienen de la pistola y otros de la sombra de la pistola. La Esquerra ésta no es la histórica que, por otra parte, era criminal. Ahora hablaremos del golpismo de la Esquerra.”

El 14 de juny de 2005. “[…] no sé si es que piensa el ladrón que todos son de su condición y piensa que el PP también está lleno de pistoleros sin arrepentir como lo está la Esquerra Republicana, y si te atreves, Rovireche, llévame a los tribunales y vamos a repasar cuántos terroristas de Terra Lliure tienes en tu partido, con su historial y actividades. Empezando por Puigcercós; ¿era terrorista o sólo era el brazo político de los terroristas este Otegi de la ETA catalana?”

15 de juny de 2005. Y Puigcercós, del Moviment de Defensa de la Terra (MDT), la Terra Lliure, la ETA catalana; el Otegi de la ETA catalana. ¿Quién nos defiende de estos tíos? Éstos no es que sean matones, algunos han sido asesinos. ¿Cuántos terroristas sin arrepentir hay hoy al frente de ERC?”

“Y desde luego yo, personalmente, entiendo que las amenazas de Carod-Rovira son amenazas de la ETA, y como tales las tengo, estoy ya bastante acostumbrado […]” 18 de novembre de 2005“[…] me alegra mucho que comuniquen que Puigcercós, que era el jefe político de Terra Lliure, el Otegi de la época,… no sé si estará reconstruyendo algún comando Madrid, no sé…”

La demanda també inclourà un article de Losantos publicat al diari El Mundo, del passat 1 de desembre, titulat: “La HB de ZP”, on, entre d’altres afirmacions, diu que “Zapatero es la garantía de impunidad de ERC, este partido instalado en el delito contra la libertad, la propiedad y la seguridad de las personas”.

Poca cosa.

Enric Rimbau

09 de desembre, 2005 21:18  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home