dijous, d’octubre 13, 2005

Orgasme

Parla Cassiopeia en el seu tot just encetat bloc literari Per me si va... de

el sabor a pequeña muerte que tenían aquellos besos
una al·lusió directa a l' orgasme, del que els besos, com a introductors i primer pas del joc eròtic, en serien el preludi.

L'expressió 'pequeña muerte' és un calc del francès petite mort per a referir-se a l'orgasme, moment en què es produeix una suspensió momentània dels sentits i una relaxació de la tensió prèvia, més o menys com la mort respecte a la vida, i sembla ser que el seu creador fou l'escriptor francès Georges Bataille en Madame Edwarda (1937), tot i que el concepte no era nou, perquè al s.XVII ja hi trobem Hortense de Villedieu que escriu:


Je meurs entre les bras de mon fidèle Amant,
Et c'est dans cette mort que je trouve la vie.
(Jouissance)

Tots dos conceptes —el de la mort metafòrica de l'orgasme i la mort real— els trobem units a El imperio de los sentidos (Ai no corrida [La corrida de l'amor], 1976; descarregueu-vos-la des d' ací), del japonès Nagisa Oshima, on l'exaltació eròtica arriba a un punt en què el màxim plaer ja no pot aconseguir-se si no és perllongant el primer fins a un punt sense retorn mitjançant l'asfíxia.

El tema de l'orgasme ha donat per a molt des de l'alliberament sexual dels seixanta, i fa només un mes i mig l'historiador R.Muchembled ha publicat a França L'Orgasme et l'Occident. Histoire du plaisir du XVIeme siecle à nos jours (podeu trobar més llibres del tema ací). També a internet hi té pàgines dedicades, però potser la millor siga Beautiful Agony. Facettes de la petite mort, de la que ací teniu una mostra:






I, evidentment, també s'hi parla en blocs personals, dels quals, per la seua franquesa, vos recomane El diari vermell; la seua autora ens en parla en el missatge que porta l'explícit títol d' Orgasmes i crits.