dilluns, de novembre 12, 2007

¿Por qué no se calló?


Foto d'AP publicada per El Mundo (10/11/2007)

Levante-EMV, 12/11/2007
¿Por qué no se calló?
Lluís Fornés

Darrerament està fent-se famós entre els republicans joancarlistes allò de: «M'estime més que el Cap de l'Estat siga el rei que no que l'ostente algun famós polític que em fa ois». La idea té la seua part de raó, i Didín Puig la firmaria immediatament. És millor que el Cap de l'Estat siga un membre de la casa reial o un polític.

La pobra resposta que el rei ha llançat a Chávez és un exponent clar que el Cap de l'Estat espanyol no sap quina ha de ser la seua forma d'actuar. És a dir, no sap per si mateix diferenciar entre el seu llenguatge quan actua com a rei i allò que pot dir i fer si se'n va de copes. (És el mateix cas que li va passar a l'exalcalde de Pego quan li va espetar a una senyora del seu poble allò de: «Tu lo que tens falta és que et peguen una bona vergà». La senyora el denuncià i ell, pobret meu, no entenia per què. «Ei, aixina és com parlem mosatros», deia. L'home tampoc sabia distingir entre el seu paper --i el seu llenguatge-- com a alcalde i el que usava amb els seus amics a la taverna). L 'excalcalde de Pego i el rei sabran quina roba s'han de posar per a anar a una boda, per a anar a la platja o per a anar a canviar la roda del cotxe. Vull dir, sabran que a una boda no es va amb pantaló curt i a la platja no es va de frac. Per què no entenen que amb el llenguatge ha de passar igual?

Estaria bé que la societat espanyola, i, --especialment la casa reial--, deixara de preocupar-se del problema de les dones en la línia successora i començara a plantejar-se, --si vol continuar tenint el privilegi de ser el Cap de l'Estat--, que el rei és igual si és home o dona, pero amb els mitjans tècnics que hi ha actualment, als futurs i les futures prínceps i princeses que se'ls facen els tests d'intel.ligència i de personalitat pertinents, i que es pose en primer lloc, no el número en la línia successòria sinó que es trie com a rei o reina d'Espanya aquella persona que siga posseïdora d'una intel.ligència mínima, --si és possible màxima--, i equilibrada. És a dir, una persona amb capacitat d'entendre i produir el gest precís, i amb la intel.ligència i l'equilibri suficient que no pegue rebotades quan està en un fòrum internacional i que, si ho fa, ho sàpia fer sense expressió verbal. I si vol expressar-se verbalment que sàpia quin és el nivell de llenguatge adequat que ha d'usar un rei motu proprio --sense que els consellers li l'hagen escrit, vull dir--, i, en compte del barroer «Por qué no te callas?», diga, amb l' autoritat que se supon que té, alguna cosa com: Haga usted el favor de callar! O alguna cosa semblant. Encara que l'actitud més elegant era, simplement, la d' anar-se'n que amb eixe gest ja quedava tot clar.

Zapatero, que li va explicar molt clarament a Chávez com es pot parlar i dir-ho tot sense ofendre, ara hauria d' explicar al rei com es pot parlar sense paperet escrit i sense deixar de ser rei per causa d'un llenguatge inadequat. I vull supondre que el rei podria entendre-ho. Altrament, ell a soletes, està donant la raó a les 'minoritàries' protestes antimonàrquiques que actualment proliferen pertot arreu. ¿Por qué no se calló el rei d'Espanya? Ai, senyor, senyor!

Etiquetes de comentaris: , ,

5 Comentaris:

Blogger nimue ha escrit...

el que hauria de fer aquesta família es marxar ja i dedicar-se a altres cosetes que ja en tenim prou de tonteries borbòniques!

12 de novembre, 2007 22:11  
Anonymous Anònim ha escrit...

Molt assenyat, però tot això no els importa ja que els espanyols no han trigat gaire en justificar i alabar l'actitud del seu rei.

Però... ai las si això mateix l'hagués fet en Carod !!!

13 de novembre, 2007 08:50  
Anonymous Anònim ha escrit...

Per cert company, aquí pots veure com estan de contents els espanyolitus amb el seu rei

13 de novembre, 2007 10:17  
Blogger èlsinor ha escrit...

carquinyol, si només hi havia que veure-hi al P.J. felicitant-lo ahir, quan va rebre a la direcció d'El Mundo...

13 de novembre, 2007 12:46  
Blogger èlsinor ha escrit...

I el que ens costen, nimue...!

13 de novembre, 2007 12:47  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home